Οι σύγχρονες ανάγκες της αγοράς σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων και ο βαθμός στον οποίο ανταποκρίνεται σήμερα η εκπαίδευση, παρέχοντας τη γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζονται οι αυριανοί επαγγελματίες, ήταν τα βασικά ζητούμενα στη σημαντική εκδήλωση την οποία οργάνωσε την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ.

Η πρωτοβουλία του ACG να «θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων», ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας και -παράλληλα- ανακοινώνοντας διά στόματος του προέδρου του, Dr. David G. Horner, σειρά οραματικών δράσεων, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των δυο χώρων, αλλά κι από τον υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη, που ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι «για να μπορέσουμε να χτίσουμε τη γέφυρα μεταξύ έρευνας και παραγωγής, θα πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω τη δυσπιστία μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας…». Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, υπογράμμισε ότι «η ψηφιακή προσαρμογή δεν είναι μόνο μια ανταγωνιστική υποχρέωση, αλλά κριτήριο επιβίωσης», προσθέτοντας ότι ο ΣΕΒ σκοπεύει να αναδείξει την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και να οργανώσει δράσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ACG, Dr. Horner, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στο σημαντικό αποτύπωμά του και στην αξία που έχει δημιουργήσει για την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα, τα τελευταία περίπου 150 χρόνια της λειτουργίας του, εξαγγέλλοντας συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια (με επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους υποστηρικτών) και στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη, το οποίο θα συνδυάζει τρία κέντρα αριστείας (για τουρισμό-αναψυχή, εφοδιαστική αλυσίδα-ναυτιλία-μεταφορές και τεχνολογία-ψηφιακό μετασχηματισμό) σε συνδυασμό με ένα δίκτυο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, ένα ινστιτούτο για market-based economics κι άλλο ένα για ελληνικό πολιτισμό – liberal arts, μαζί βεβαίως με το πρόσφατο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, στις εγκαταστάσεις του ACG.

Ακολούθησαν δυο ενότητες που προσέφεραν με τις τοποθετήσεις των συν-ομιλητών και τον μεταξύ τους διάλογο άφθονη «τροφή για σκέψη». Στην πρώτη, με θέμα τις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, oι Ευτ. Βασιλάκης (Aegean), Μάρκος Βερέμης (Upstream), Νέλλη Κάτσου (Pharmathen), Νικ. Μπακατσέλος (Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) ζήτησαν τον μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να επιτελέσει το ρόλο της με αποτελεσματικότητα.

Στη δεύτερη ενότητα, ο καθ. Χάρης Βλαβιανός, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Deree συντόνισε τους Κώστα Αξαρλόγλου, ALBA, Γεώργιο Δουκίδη, Καθηγητή ΟΠΑ, Δημ. Κουρέτα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γρηγόρη Μέντζα, Καθηγητή ΕΜΠ, Περικλή Μήτκα, καθηγητή ΑΠΘ και Αθαν. Τζιούφα, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, σε μια αποκαλυπτική συζήτηση, με αναφορές στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αποφοίτων, στην ανάγκη προσαρμοστικότητας στις εξελίξεις και στη σημασία των συνεργειών τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, όσο και μεταξύ ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων.